Mauthausen

BarakkenMauthausen, een landelijk plaatsje aan de Donau in Oostenrijk. Na de Anschluss van Oostenrijk hebben de Nazi´s in 1938 ook daar een concentratiekamp gevestigd. Een steengroeve was het werkterrein van de meest politieke gevangenen.

Ze werden ondergebracht in barakken. De nevenstaande foto is van na de bevrijding en genomen in 1947.

De geheime agenten zijn in het kamp gebracht op 5 of 6 september 1944.
Na het vermoorden van deze agenten zijn de lichamen gecremeerd. Bij het crematorium waren enkele andere gevangenen bezig met grondwerk. Zij hebben uit respect voor de agenten gezien hebbende wat zij hadden doorstaan met gevaar voor eigen leven, de bak met as uit het crematorium op die plaats begraven.

In 1964 vastgelegd in dit document.

In 1968 is op deze plaats op de grond een gedenkplaat onthuld met daarbij aan de muur een plaat met de namen van de 47 vermoorde agenten. De namen van 40 Nederlanders, 6 Britten en 1 Amerikaan staan erop vermeld.

Het voormalige concentratiekamp is nu, zoals de meeste voormalige kampen, een plaats om te bezoeken en te gedenken. Ter herinnering aan wat daar gebeurd is, zijn er door initiatieven in veel landen, monumenten geplaatst. Deze moeten het gebeuren wat toen plaats vond vast houden.

In september 1982 is er door een aantal oud-gevangenen en nabestaanden een initiatief ontwikkeld om te komen tot de oprichting van een Nederlands monument in Mauthausen. Het duurde echter nog tot de oprichting van de

Stichting Vriendenkring Mauthausen

dat het initiatief werd omgezet in de totstandkoming van een opdracht aan de beeldende kunstenaar Appie Drielsma. Op 9 mei 1986 werd het monument onthuld.

De namen van de bijna 1500 omgebrachte personen met de Nederlandse nationaliteit staan vermeld op bronzen platen die zijn aangebracht aan de binnenzijde van de verticale kolommen. De naam van Joseph Bukkens vindt u door de muis op de foto van het monument te plaatsen.

Zie op Links voor de website van de stichting Vriendenkring Mauthausen.

Waarom zijn de agenten naar Mauthausen gebracht en daar vermoord? Deze vraag naar aanleiding van het feit dat ze eerst in Haaren worden opgesloten (dan naar Assen worden overgeplaatst omdat er in Haaren wat ontsnappingen plaats vinden) uiteindelijk in Rawicz terecht komen en dan vervolgens alsnog in Mauthausen worden omgebracht. Waarschijnlijk is na de aanslag op hitler de opdracht gegeven alle agenten om te brengen.

Plaat op de grondTerwijl het de bedoeling van Schreieder en Giskes was de agenten aan het einde van de oorlog vrij te laten. Het liep echter anders.

Op 1 april 1944 stuurt Schreieder zijn ongecodeerde boodschap naar Engeland waarmee "Het Spel" wordt beëindigd. (Zie pagina Het Spel, onderaan bij "Het Einde".)
Midden april 1944. De agenten worden overgeplaatst naar Rawicz op enkelen uitgezonderd, die blijven in Haaren.
22 juni 1944. De Russen vallen de Duitse troepen aan. Drie weken later zijn al zevenentwintig Duitse divisies vernietigd.
20 juli 1944. Aanslag op hitler.
6 augustus 1944. Van de direct betrokkenen bij de aanslag worden er velen terecht gesteld.
Op 3 en 4 september 1944 worden de agenten in Rawicz uitgeschreven en komen op 6 september (mogelijk 5 september) in Mauthausen aan.

Plaat aan de muur

De andere SOE agenten die in Mauthausen zijn omgebracht zijn in Frankrijk gedropt en daar gevangen genomen. Het zijn:
Marcus Bloom
George Clement
Sydney C. Jones
Isidore Newman
Gilbert Norman
Edward Wilkinson en
John C. Young

Ingang van het kamp